14 d’abril del 2008

QUIM MONZÓ, Mil cretins

LA SANG DEL MES QUE VE
.
Durant el regnat del bon rei Herodes viu a l'aspre poble de Nazaret una dona anomenada Maria, casada amb un fuster afable, en Josep.
Un matí magnific de primavera, l'arcàngel Gabriel visita la dona i li diu "Déu t'ha concedit la seva gràcia, Maria; el senor és amb tu".
Les paraules de l'alat l'atorrollen. ¿Per què saluda amb tant de protocol? L'arcàngel parla: "Déu ha decidit que tindràs un fill; li diràs Jesús".
[...]


Un llibre fantàstic, entretingut, curiós, fet a mida, sense por de perdre el fil de l'argument perquè són contes.

Contes que els pots anar llegint tranquilament, sense pressa, un dia un i un altre dia un altre, per passar una bona estona amb la lectura.

Contes senzills,amb un vocabulari simple, sense gaires hornaments, a l'estil de Monzó, però alhora enginyosos, gairabé sempre amb un final inesperat, que sobte, que et descoloca.
Contes que tracten sobre temes diferents: de geriàtrics, de parelles, de gent que mira per la finestra i que explica tot el que veu, d'escriptors...
[...]
A la Maria li costa d'entendre què vol dir i per això l'arcàngel li repeteix: "Cap por, Maria. Déu t'ha concedit la gràcia d'un fill; li diràs Jesús".

Però la Maria s'hi nega en rodó. "¿Com que no?", es desconcerta l'arcàngel. La Maria no es fa enrere: "Ni parlar-ne. No hi estic d'acord. No tindré aquest fill.

Fi del conte.

Sorprenent, enginyós, natural, senzill, un dels millors escriptors en llengua catalana, i un dels més coneguts...

Amb aquests adjectius i amb molts d'altres podriem descriure a Quim Monzó, un home amb infinites idees per escriure contes i altres relats. (N'és un exemple el conte que he posat en aquesta entrada).

Aquí us deixo la biografia de Quim Monzó: http://www.monzo.info/catc.htm


Els motius principals pels quals he escollit aquest llibre, són que és un llibre curt (174 pàgines), amb relats breus, que van de tan sols una pàgina fins a relats d'aproximadament unes divuit o vint pàgines, el preu no és gaire exagerat i, perquè és de Quim Monzó, ja que m'agrada la seva manera d'escriure.
Algú pot dir que els seus llibres no valen res, que no es pot fer un llibre només amb petits contes, sense cap argument de principi a fi del llibre, etc, però els hi diria, com diu la Juher, que no vagin amb prejudicis, perquè quan has llegit dos o tres contes de Quim Monzó, te n'adones, que és un llibre diferent als altres, que té la seva pròpia estructura, diferent a la de la majoria de llibres, però que t'enganxa i que t'acaba agradant, i que no saps ben bé perquè és. No saps si són els arguments del conte, la manera en què són escrits... però el cas, és que t'enganxa. A més, sempre va bé conèixer una manera diferent d'escriure, i Monzó, n'és un exemple.
.
A més, per ser tan bon escriptor i ser tan reconegut, el van convidar a la fira del llibre de Frankfurt per a que la inaugurés, ja que la cultura catalana n'era la convidada d'honor.
.
Aquí us deixo el video amb el discurs d'inauguració!
.
.
Vinga, adeu, i espero que us hagi agradat!
.
Marc Soler

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Eis Marc,

Quim Monzó és genial, brutal (com diu la Juher), magnífic, és dels meus preferits, per no dir el que més.

Aquest llibre me l'he llegit per sobre, alguns contes a l'atzar i evidentment m'han agradat. Monzó sap donar el seu punt molt ben donat.

Bona elecció!

Joel

catrasca8 ha dit...

Ei Marc!

No he llegit cap llibre de Quim Monzó, però n'he sentit molt bones crítiques.
I, ara, he llegit el comentari d'en Joel i me'n refio del seu "bon gust" per la lectura, jeje.
I bé, pel que dius dels finals inesperats i això, crec que ha d'estar bé. Ja ho provaré.
Vagi bé Marc!

TaTi

Eric Santos ha dit...

Hooolaa Marc,

Gràcies per comentar. Veig que no només tu pensa que Quim Monzó és un bon escriptor, per tant, aquest llibre és un possible de llibres que podria llegir però que sé que no llegiré. jeje! Bona presentació.

Cuida't, adéu.

Titi Juher ha dit...

Marc,

La tria no podia ser millor, esclar. Monzó és un dels nostres top ten, sense cap mena de dubte. Divertit, enginyós, fresc, potent, elegant... Monzó és fantàstic.

Però, ostres! "Mil cretins" encara no he tingut temps de llegir-me'l. I mira que en tinc ganes... Sobretot perquè m'agradarà saber com s'ho fa per inventar contes nous.

La tria, doncs, molt bé. I no només perquè és Monzó, sinó perquè és un llibre adequat per a vosaltres, que pot engrescar, i perquè és una novetat important d'aquest any.

Què més? Doncs que has integrat molt bé el conte en la teva explicació i que has posat en links el que havies de posar-hi: biografia i la superinauguració de la Fira de Frankfurt (un vídeo excel·lent).

Retrets? Sí, esclar, algun: les errades lingüístiques, Marc. Com sempre.

Però molt bé.

Katz ha dit...

El Catalá no es la meva llegua materna, pero la vaig apprendre fa més de cinc anys, quan em vaig mudar a Barcelona a la cerca de un amor. Soc de Perú i com comprendrás no sé com ni on trobar en internet llibres den Quim Monzo en Catalá. Encara que n'he llegit que 'El Porqué de las Cosas' en castellá, em va agradar tant que vull llegir mes de les seves obres en Catalá (ha de ser millor). Dons, sabras on les puc trobar (les llibres)?
Fa molt temps que no parlo ni escric catalá, llavors Perdó per les faltes ortografiques i gramaticals.